Uwodzić można na różne sposoby ,ale oczarować ze smakiem to prawdziwa sztuka. Kreatywni mieszkańcy Bończy po raz kolejny udowodnili, że nie ma dla nich rzeczy niemożliwych i sprostali powierzonemu im zadaniu.
„Uwodzimy (ze) smakiem” z tym hasłem Bończa reprezentowała w tym roku na dożynkach powiatowych w Lewiczynie Gminę Warka.
Kolorowy pawilon zdecydowanie wyróżniał się na tle innych. Wielobarwne folkowe motywy zdobiące nowoczesne w formie stoisko fantastycznie wpisywały się w charakter święta i swą wyrazistością z daleka zapraszały gości. Na odwiedzających czekały własnoręcznie przygotowane retro-potrawy, które u starszych przywoływały wspomnienia a młodszych zabierały w egzotyczną podróż do krainy tradycyjnych smaków. Nikt nie przeszedł obojętnie obok sójek – pieczonych pierogów nadziewanych burakiem cukrowym i kaszą jaglaną, pazibrody – która niejedną brodę sparzyła, legumin, gruszek w karmelu, jabłek z melisą. Bogaty wybór nalewek przyprawiał o zawrót głowy nawet tych, którzy nie kosztowali trunków. Mało kto był gotów uwierzyć, że nawet sok brzozowy może być bazą wybornego musującego wina.
Udział w dożynkach nie byłby komplety bez zaprezentowania tradycyjnego wieńca, w czym wieś może się pochwalić już kilkuletnim doświadczeniem. Z roku na rok realizowany jest coraz oryginalniejszy projekt, w tym twórcy zmierzyli się z kształtem eterycznej w swej formie kuli zwieńczonej okazałą koroną z krzyżem.
Kreatywnym mieszkańcom Bończy nie po raz pierwszy wsparcia udzielił Urząd Miasta i Gminy Warka oraz Gminna Jednostka Kultury „Dworek na Długiej”.
A wszystko to efekt energii, fantazji i chęci działania, słowem produkt Made In Bończa.